Teatar Klasične i Primijenjene u Močvari

“Primijenjena i Klasična u Močvari” naziv je suradnje koja je pokrenuta u sklopu projekta “Močvarni laboratorij” između Udruženja za razvoj kulture “URK”, Kluba Močvara, UBU-a (Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb), Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) i Klasične gimnazije u Zagrebu s ciljem senzibiliziranja mlađih generacija i umjetnika u nastanku za događanja na nezavisnoj kulturno – umjetničkoj sceni kao i razvoja školskog kurikuluma u području projektne i izvanučioničke nastave.

U sklopu večeri “Teatar Primijenjene i Klasične u Močvari” dramske skupine obiju škola izvele su u ponedjeljak 7.5. u klubu Močvara svoje kazališne predstave:

PRIČA O BUBNJU I KOJEČEMU, BOG MASAKRA, GOSTIONIČARKA MIRANDOLINA i PIDJAMA PARTY.

Detaljnije o predstavama:

PRIČA O BUBNJU I KOJEČEMU
Dramsko-scenska igra PRIČA O BUBNJU I KOJEČEMU, čiji tekst potpisuju članovi Suvremene dramske skupine Klasične gimnazije, pričom o drevnome izmišljenom plemenu Saktambe progovara o iskonskoj potrebi svakoga čovjeka za pripadanjem, ali i o procesu nastanka predstave koji je istovremeno i zabavan i urnebesan i iscrpljujuć. Dinamična igra, ples i zvuci bubnja, smijeh i dosjetke odlikuju svaku izvedbu Priče koja na zabavan i originalan, mladenački način tematizira stvarnost svakoga čovjeka koji se ikad našao na strani “drugoga” ili “drugačijega”. U dramsko-scenskoj igri sudjeluju Matej Berković, Klea Lena Kovačec, Manda Matić, Daria Reba, Klara Rihtar, Matija Rihtar, Ivan Validžić i Matej Zonjić.

BOG MASAKRA
Ivan Validžić, učenik 4. razreda Klasične gimnazije izvodi monolog iz teksta Bog masakra suvremene francuske spisateljice Yasmine Reza. (Mentor je Dario Budimir, prof.)

GOSTIONIČARKA MIRANDOLINA
Klara Rihtar, učenica 3. razreda Klasične gimnazije izvodi monolog iz Gostioničarke Mirandoline talijanskog klasika Carla Goldonija. (Mentor je Igor Medić, prof.)

PIDJAMA PARTY
Zajednički dramski tekst proizašao iz rada dramske grupe Mirakuli koja tri godine djeluje u sklopu ŠPUD-a pod vodstvom Ive Sieber, prof. Pidjama party prikazuje šest maturantica koje u jednoj večeri pokazuju kako izgleda zabava mladih djevojaka. Svaka predstavlja jedan ženski tip pa se u gostima kod Sanjarke druže Glupa, Laka, Pobožna, Štreberica i Polumuško.
Uz ples, svirku i pjevanje na kraju zaključuju samo jedno – razlike uvijek premosti ljubav, razumijevanje i prijateljstvo.

Glume:
Laka: Lara Javor; Glupa: Ana – Marija Falica; Pobožna: Magdalena Carek; Štreberica: Donatela Šušnić; Sanjarka: Ivana Krnjak; Polumuško: Lucija Matković; Svjetlo i glazba: Davor Krnjak i Petar Rebić; Fotografija: Viktorija Vuković; Ples: Anamarija Cik-Grgošić.

Voditelji(ce) projekta i koordinatori(ce): UBU – Bernarda Cesar, Marija Juza, ŠPUD – Filip Pintarić; Klasična gimnazija u Zagrebu – Boris Anić, Ivana Ivana Črnelč; URK – Sanjin Hasanefendić, Danijel Badanjak.